Stichting Hope

De Stichting HoPe is een ontwikkelings- en hulporganisatie, van mensen, voor mensen. Op 4.000 meter hoogte in het Andesgebergte in Peru is het leven hard. Onderwijs is er niet of nauwelijks. 

HoPe is de afkorting van 'Holland'  en 'Peru'. Een afkorting met veel betekenis. De volgende foto's geven een beeld van hoe naar school gaan er daar uit ziet. Totaal anders dan in Nederland. Maar het doel is hetzelfde.

Foto: School van Stichting Hope in Peru (Foto Maarten Elling)

Foto: Leerlingen zijn klaar om les te gaan volgen (Foto: Maarten Elling)

Doel van Stichting HoPe

Het doel van HoPe is om de indianen in het hoogland van Peru in staat te stellen hun lot in eigen hand te nemen en zelf hun leefomstandigheden te verbeteren. Onderwijs is hierbij heel belangrijk. De stichting ondersteunt alleen projecten als de plaatselijke bevolking er zelf om vraagt en zij zelf zoveel mogelijk bijdragen aan de uitvoering ervan. De Peruaanse autoriteiten worden maximaal betrokken bij de uitvoering van de projecten. Wat er is bereikt, moet de gemeenschap zelf kunnen voortzetten als het project af is.

Het volgende filmpje vertelt meer over de doelen, de werkwijze en de resultaten van de stichting.

http://www.youtube.com/watch?v=aOIkm3NsEUQ

 

HoPe Peru

HoPe werkt al sinds 1991 in Peru. Het eerste project waarmee Walter Meekes en Tineke Griffioen begonnen, was een gaarkeuken in een achterstandswijk in Cusco. Sindsdien is HoPe onstuimig gegroeid. Nu zoeken Ministeries en gemeentebesturen samenwerking met HoPe.

HoPe heeft programma's in de bergen en in de sloppenwijken van Cusco. Die worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van een Peruaanse stichting in Cusco, waarvan sinds februari 2009 Nayruth Triveño directrice is. Nayruth en Walter bereiken met een team van in totaal 11 medewerkers, waarvan 9 Peruanen, maximale resultaten. HoPe Peru heeft een eigen website: www.hopeperu.org.

HoPe Nederland

Stichting HoPe in Nederland is in 2002 opgericht ter ondersteuning van Fundaci¤în HoPe (Holanda Peru) in Cusco. De stichting verzorgt de fondsenwerving in Nederland en het beheer en beschikbaar stellen van de gelden. Stichting HoPe draait in Nederland uitsluitend op een team van 40 vrijwilligers, dat samen met het bestuur vele draagvlakversterkende activiteiten uitvoert.

Aanleiding voor de samenwerking

Eén van de redacteuren (Lex Stax) kwam tijdens een rondreis door Zuid-Amerika in contact met de Stichting HoPe. De doelen van de stichting en de ongelooflijke inzet van alle vrijwilligers en met name ook het doorzettingsvermogen en betrokkenheid van Walter Meekes, hebben diepe indruk gemaakt. 20 jaar inzet van àlle tijd en middelen zonder daar zelf beter van te worden, verdient groot respect. Hij heeft hiervoor terecht in 2013 een Koninklijke onderscheiding ontvangen.   Hij vertelt in het volgende filmpje over zijn werk.

http://www.youtube.com/watch?v=fovu6l04ar4

De doelen van de Stichting HoPe hebben met Publicspaceinfo gemeen dat men kennis beschikbaar wil maken. Een goede reden voor Publicspaceinfo om HoPe te ondersteunen. 

Foto: Onderweg in Peru op 4.000 m hoogte in 2012 (Foto Lex Stax)