Asbestdaken veroorzaken bodemverontreiniging

6 maart 2015

Veel schuren hebben nog een asbest-houdend dak. Dat zijn de daken met golfplaten. Vanaf 1 juli 1993 is de toepassing van asbest verboden. Dat betekent dat asbesthoudende daken nu meer dan 20 jaar oud zijn. Door verwering komen de asbestvezels in de platen vrij. Die vezels komen door de regen op de grond terecht of verdwijnen in het riool. De vezels die in op de grond terecht komen veroorzaken daar bodemverontreiniging.

Door de provincies Overijssel en Gelderland is onderzoek uitgevoerd naar deze vorm van bodemverontreiniging. Dit onderzoek is in 2014 uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat concentraties asbestvezels die in de bodem terecht komen, zo hoog worden dat er sprake is van een ernstige bodemverontreiniging. De bevindingen van dit onderzoek staan in het volgende rapport van Geofox-Lexmond: 'Bijzonder inventariserend onderzoek Erosie van asbestdaken' (2014). De volgende conclusies staan in het rapport:

"De bodem van de afwateringszone van dakgootloze asbestdaken is belast met asbesthoudend materiaal en respirabele vezels. In ruimtelijke zin lijkt de omvang van de verontreiniging zich te beperken tot een diepte van 10 cm bij een horizontale verspreiding van circa 1 meter.

De in dit onderzoek aangetoonde belasting is merendeels dusdanig dat normen en toetsingscriteria uit de Wet bodembescherming, het Besluit Asbestwegen en het asbestverwijderingsbesluit worden overschreden:

  • Bij 45% van de locaties is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging.
  • Bij 45% van de locaties is sprake van ‘onaanvaardbare risico’s, buiten’.
  • De bovengenoemde classificaties vallen in 20% van de locaties samen."

Uit vrijwel alle onderzochte daken kunnen nu vezels vrijkomen. Daarmee gaat de verontreiniging dus nog steeds door. Het volgende filmpje handelt over de aanleiding van het rapport en de bevindingen. 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ydFwW2tNbMM

Bij grondverzet kan men te maken krijgen met asbest. Asbest kan namelijk ook aanwezig zijn in grond en in grondstromen. Ook hieraan stelt de Regeling bodemkwaliteit concentratie-eisen betreffende asbest in bijlage B. Daarin is geregeld dat producten waarin onbedoeld asbest zit, een concentratie asbest van maximaal 100 mg/kg mag zitten. Die concentratie wordt bepaald door de concentratie serpentijnasbest, vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest. Deze berekeningswijze heet de 'gewogen asbestconcentratie'.

De interventiewaarde voor asbest is opgenomen in bijlage 1 van de Circulaire bodemsanering 2009, zoals gewijzigd per 3 april 2012. In tegenstelling tot andere chemische stoffen is het volumecriterium (minimaal 25 m3 verontreinigd bodemvolume) voor asbest niet van toepassing. Bij asbest is sprake van een geval van ernstige verontreiniging indien het asbestgehalte binnen een in het bodemonderzoek onderscheiden ruimtelijke eenheid (RE) de interventiewaarde overschrijdt.